Guvernul britanic a exclus orice posibilitate de a permite ieșirea liberă a lui Julian Assange – “Mr Wikileaks” – din ambasada Ecuadorului, unde s-a refugiat acum aproape două luni. Assange, care a primit azil politic joi din partea președintelui Ecuadorului, Rafael Correa, trebuie extrădat în Suedia unde este căutat pentru delicte de natură sexuală, pe care el le respinge ca fiind acuzații politice. Această situație riscă să se transforme într-un conflict diplomatic și politic între Londra și Quito.
Între Marea Britanie și Ecuador s-a declanșat un schimb dur de replici, atunci când autoritățile de la Londra au declarat că își vor onora obligația de a-l extrăda pe Julian Assange în Suedia.
Ministerul britanic de externe a invocat chiar posibilitatea de a aplica o lege din 1987 care permite în situații extreme anularea statutului de imunitate a teritoriului ambasadei, în acest poliția putând să-l aresteze chiar în clădirea care este considerată teritoriu ecuadorian.
Declarația a stârnit o reacție vehementă la Quito, unde ministrul de externe Ricardo Patino le-a calificat drept “un șantaj explicit”.
Marea Britanie consideră că Ecuadorul a acordat lui Assange, care e cetățean al Asutraliei, azil “diplomatic”, nu politic, și nu-l recunoaște.
Suedia, la rândul ei, l-a convocat pe ambasadorul Ecuadorului la Stockholm și a protestat împotriva deciziei de a-i acorda azil politic. Situație de impas
Assange s-a refugiat în iunie în ambasada Ecuadorului, atunci când era eliberat pe cauțiune în așteptarea executării deciziei definitive și irevocabile de extrădare în Suedia, unde este căutat din 2010 sub bănuiala de delicte de natură sexuală împotriva a două femei.
Fondatorul sitului de internet Wikileaks, care a publicat mii de pagini de documente diplomatice secrete americane, susține că acuzațiile din Suedia sunt de natură polit