Acest oraș era în anul 1979 un sat mic de pescari, însă în numai trei decenii a devenit o metropolă și se mândrește cu titlul de cel mai bogat oraș din Tara Marelui Zid raportat la produsul intern brut pe cap de locuitor.
China este una dintre acele țări în curs de dezvoltare care au trecut cel mai recent prin procesul de industrializare, schimbându-se dintr-o societate axată pe producția agricolă într-una bazată pe producție industrială. Această schimbare a adus o bogăție extraordinară locuitorilor, făcând totodată din China a doua putere economică a lumii. Omul care a contribuit decisiv la transformarea Chinei a fost Deng Xiaoping. Fost lider al Partidului Comunist din China, acesta nu a avut niciodată titlul de șef de stat sau șef de guvern, însa el a fost liderul de facto al Republicii Populare Chineze de la sfârșitul aniilor 1970 până la începutul aniilor 1990.
În 1978, după moartea lui Mao Zedong, Deng Xiaoping a renunţat la dogmele vechi şi a declanşat o amplă reformă economică, orientată spre o liberalizare controlată și treptată, atât internă, cat şi externă. Acesta a ales cinci zone care urmau să devină ținta investițiilor. Shenzhen a fost una dintre cele cinci regiuni alese. Shenzen este situat pe malul râului Pearl River la Nord de Hong Kong. În urmă cu 30 de ani aici trăiau câteva familii de pescari, iar satul era numit Baoan County. Numele Shenzhen l-a primit în anul 1979.
Atât chinezii, cât și oameni de afaceri străini, au investit miliarde de dolari în Shenzhen. Satul de pescari s-a transformat într-un ritm amețitor într-un mega-oraș. Dacă în 1982, aici nu locuiau decât 350.000 de persoane, în 1990 numărul lor a crescut la 1,2 milioane, iar în 2000 la 7 milioane de oameni. În prezent, orașul are peste 13 milioane de locuitori.
Shenzhen este unul dintre cele mai mari centre de producție din China. În 1