Ministrul Educației luptă cu morile de vânt. Ieri le-a transmis directorilor de școli că e ilegal să permită colectarea de fonduri de la părinți. Însă niciun ministru nu a reușit să stopeze această practică, iar fără acești bani părinții riscă să-și lase copiii în clase cu mobilier vechi și deteriorat.
În fiecare an, înainte de începerea școlii, majoritatea părinților cotizează la fondul clasei sau al școlii, iar directorii de instituții spun că banii sunt folosiți pentru reparații, modernizări, achiziții de materiale moderne de predare. Această practică, susține Ecaterina Andronescu, așa cum au susținut și miniștrii de dinaintea ei, "se plaseaza clar in afara legii".
300 de lei lunar pentru fondul clasei
Deși în unele cazuri banii sunt chiar o necesitate, în altele, practica aceasta este un moft. La începutul anului trecut, Adriana M. o mămică din București, și-a înscris copilul la o școală din cartierul Militari.
"Pentru început, ni s-au cerut 500 de lei, imediat după formarea claselor, şi au spus că sunt pentru investiţii în clasă: bănci, perdele, o plasmă, etc. Apoi, învăţătoare ne-a anunţat că vom plăti lunar 300 de lei, fondul clasei. În secunda următoare, mi-am mutat copilul la altă şcoală, unde s-au cerut doar 200 de lei, pentru tot anul, pentru rechizite".
Profesorii nu au voie să pună mâna pe bani
Marian Banu, purtător de cuvânt al Inspectoratului Școlar al Municipiului București, spune că este legal ca banii părinților să fie folosiți pentru anumite investiții, însă condiția este ca aceștia să fie adunați exclusiv de către comitetul de părinți, fără implicarea profesorilor sau a directorului.
"Comitetul de părinţi poate stabili să contribuie cu o anumită sumă, însă contribuţia este absolut benevolă. Părinţii sunt cei care gestionează fondul şi este ilegal ca un cadru didactic sau directorul să pună mâna pe banii strânşi d