De doi ani avem o lege care ne protejează patrimoniul istoric. Siturile continuă să fie devastate însă de arheologi neautorizați. Până acum, niciunul n-a fost pedepsit.
Acum câteva săptămâni, la Muzeul Naţional de Arheologie şi Istorie au fost expuse mai multe piese din marmură din epoca romană, secolele I-III. Istoricii susţin că sculpturile, care reprezintă bărbaţi şi femei din acea perioadă, au o valoare deosebită şi că anterior muzeul nu a mai avut astfel de obiecte.
HOŢIE „DIPLOMATICĂ"
Şi mai deosebită este povestea acestora, care rămâne o enigmă pentru vizitatori. Acum câţiva ani, obiectele au fost descoperite pe Aeroportul din Amsterdam, Olanda. Arheologii presupun că piesele au fost găsite în timpul unor săpături neautorizate, ulterior fiind scoase ilegal din ţară, prin poşta diplomatică.
Stolniceniul, „mecca" arheologilor români
„Cel mai probabil, vestigiile provin din locurile unde au existat oraşe antice greceşti şi romane. Sunt absolut unice", afirmă Ion Tentiuc, şeful Sectorului Arheologie Antică de la Muzeul Naţional de Arheologie şi Istorie. Specialiştii nu cunosc cum a evoluat ancheta şi nici dacă a fost sau nu cineva pedepsit.
Între timp, o altă colecţie de obiecte din aur şi argint depistate de Poliţia din Germania ar putea fi expediată în Moldova. „Oamenii legii ne-au trimis scrisori ca să confirmăm că genunchierele, cotierele şi coifurile ar fi fost scoase din ţara noastră de către arheologii negri", mai spune Ion Tentiuc.
ECHIPAŢI CA LA CARTE
De cele mai multe ori, arheologii negri le-o iau înainte celor circa 50 de „colegi" de-ai lor care activează cu acte în regulă. Alteori, ei caută disperaţi comori după ce specialiştii au făcut primele săpături. „Îi întâlnesc des aici, în pădure, la cea mai mare cetate din sud-estul Europei ce datează din secolele IV-III î.Hr. Îi alung de fiecare dată. Se vede că