IAŞI. În proiectul Romano Cher – Casa Romilor urmează să fie fondate până în luna februarie a anului viitor un număr de 30 cooperative menite să contribuie la perpetuarea meşteşugurilor tradiţionale rome.
Cooperativa de împletitori Romano ButiQ Mironeasa din judeţul Iaşi s-a înfiinţat în august 2011 şi are cinci membri fondatori, majoritatea din familia Anuşca. Nivelul de trai al familiilor de împletitori romi din comuna Negreşti ,judeţul Vaslui este precar, de unde şi ideea de a fonda o cooperativă pentru ei, care să vină în ajutorul întregii comunităţi. Astfel, în iulie 2012 a fost fondată cooperativa Romano ButiQ Negreşti, cu şapte membri fondatori.
În judeţul Cluj, la Poieni şi Căţeiu, alte două cooperative de împletitori au fost înfiinţate în primăvara şi vara lui 2012. În total, în acest moment, sunt fondate şi funcţionale nouă astfel de cooperative, între timp fiind în curs de finalizare alte 15 cooperative în care meşteşugarii romi vor confecţiona manual, vor promova şi vor comercializa produse din lemn, nuiele, fier, aluminiu, tablă zincată, cupru sau argint.
În cadrul proiectului Romano Cher – Casa Romilor, Cooperativele Romano ButiQ sunt înfiinţate ca entităţi de economie socială de sine stătătoare, menite să dea un nou suflu meşteşugurilor tradiţionale, să le transforme din nou în surse stabile de venit şi prin urmare să îi încurajeze pe membrii comunităţilor de romi, mai ales pe cei tineri, să ducă mai departe meşteşugul care îi defineşte şi îi face mândri de apartenenţa lor etnică.
Până la finalul proiectului, în februarie 2013, vor fi înfiinţate un număr de 30 de cooperative. Proiectul Romano Cher – Casa Romilor este implementat în perioada iunie 2010 – februarie 2013 de către KCMC – K Consulting Management and Coordination şi este co-finanţat din Fondul Social European prin Programul Operaţional Sectorial Dezvoltarea Resurselo