Şcolile particulare din Capitală investesc cât mai mult în serviciile oferite, în condiţiile pentru copii şi în educaţia lor, însă percep şi taxe pe care nu mulţi pot sau sunt dispuşi să le plătească. Cu toate acestea, clasele sunt pline în fiecare an.
Dacă vrei să-ţi înscrii copilul la o instituţie de învăţământ privată, trebuie să începi să înveţi să vorbeşti în mii de euro. Asta pentru că cea mai ieftină dintre aceste şcoli costă nici mai mult, nici mai puţin de 3. 250 de euro anual.
În cele 102 licee private autorizate din România învaţă aproximativ 25.000 de elevi. În cele 1.400 de licee de stat din România învaţă 320.000 de elevi. Raportul de „forţe", numeric vorbind, este covârşitor: practic, numai 7% dintre liceeni intră în sistemul educaţional particular.
Studiul care se practică în cadrul acestor şcoli private nu seamănă în niciun fel cu cel abordat în instituţiile de învăţământ de stat. Cele mai moderne săli de curs, terenuri de fotbal şi de tenis, săli de balet, acestea sunt doar o parte din luxul pe care îl ofere aceste şcoli.
Tot aici, în sălile amenajate ca-n filmele americane, se pregătesc şi viitorii studenţi ai universităţilor din întreaga lume.
Pentru părinţi, aceşti bani înseamnă un sacrificiu, însă pentru copii înseamnă distracţie. Asta pentru că studiul se face prin experiment, în loc de memorare, iar arta şi sportul sunt la fel de importante ca ştiinţa. Toate, pe bani grei.
La jumătatea lui septembrie, sălile de clasă ale liceului American International School of Bucharest (AISB) sunt goale. „Este chiar trist fără elevi pe holurile acestea", spune David Ottaviano, Director AISB, în timp ce facem un tur al principalelor corpuri de clădire. Nu, Şcoala Americană nu a rămas fără liceeni! Începutul de an şcolar a început în forţă... în Delta Dunării. Educaţia prin experiment nemijlocit este o practică des fo