În Australia, Înalta Curte a respins recursul industriei tutunului, care se opune legii ce prevede comercializarea pachetelor de ţigări "neutre", adică fără elemente de publicitate constând în brand, logo, culoare... Referitor la acest succes, Organizaţia Mondială a Sănătăţii, într-un comunicat, precizează că este o blocare istorică din partea celei mai înalte instanţe juridice australiene. Tentativa producătorilor de a bara acest demers a eşuat, Australia fiind prima ţară care va scoate pe piaţă pachete neutre, din decembrie 2012. Şi această măsură ar putea fi urmată şi de alte ţări, printre care şi Franţa. În acelaşi comunicat, OMS precizează că sănătatea publică intră într-o nouă fază a luptei antitabagism, considerând că acest tip de ambalaj este o modalitate extrem de eficientă de a contracara strategiile de comercializare folosite de producători. Datele privitoare la efectele pozitive asupra sănătăţii ar putea să servească şi altor ţări.
În Franţa, profesorul Yves Martinet, preşedintele Comitetului Naţional Contra Tabagismului (CNCT), salută decizia australiană. Prof. Yves Martine spune că "este o veste excelentă". În opinia preşedintelui (CNCT), actualele ambalaje sunt concepute sub forma unor veritabile spaţii publicitare şi de promovare, cu scopul de a atrage consumatori din ce în ce mai tineri.
Potrivit comunicatului OMS, tabagismul reprezintă una dintre ameninţările la adresa sănătăţii publice ce pot fi evitate. Produsele din tutun vor ucide aproape jumătate dintre fumătorii, respectiv aproximativ şase milioane de decese anual. Dacă guvernele nu vor lua măsuri ferme pentru a limita tabagismul, în perspectiva anilor 2030, numărul deceselor ar putea ajunge la opt milioane.
În România, doctorul Magdalena Ciobanu, coordonatorul programului "Stop fumat" din cadrul Institutului de Pneumoftiziologie "Marius Nasta", consideră ex