Fenomenele de "mobbing" sau "bullying" sunt două forme de discriminare care pot apărea la locul de muncă mai puţin cunoscute la noi.
Mobbing-ul este un fenomen la granita cu discriminarea şi se referă la acţiuni de agresivitate psihologică realizate de un şef sau coleg pentru a determina victima să părăsească firma respectivă. Aceste acţiuni pot afecta starea de sănătate a persoanei supusă unei astfel de agresiuni psihologice şi chiar îi pot aduce prejudicii psihice şi sociale.
Pentru a putea vorbi de mobbing, astfel de comportamente trebuie să se repete cu o frecvenţă regulata pe o perioadă de minim 6 luni, potrivit unui articol pe Hipo.ro.
Bullying-ul este un comportament abuziv, caracterizat prin dorinţa de a umili pe cineva prin utilizarea violenţei psihologice, verbale sau fizice. Daca mobbing-ul este în general realizat de colegi, bullying-ul este specific superiorilor.
Peste 50% dintre români consideră fenomenul de discriminare ca fiind una dintre problemele actuale la locul de muncă, potrivit unui studiu realizat de Consiliul Naţional pentru Combaterea Discriminării în acest an. Discriminarea se referă la un tratament diferit care defavorizează o persoană sau un grup în comparaţie cu altele aflate în situaţii similare.
Cele mai întâlnite forme de discriminare sunt cele legate de sex, vârstă, orientare sexuală, rasă, precum şi discriminarea persoanelor cu dizabilităţi.
"Dacă ai ajuns în situaţia în care te simţi discriminat şi au început să apară consecinţe din cauza comportamentului colegilor sau şefilor tăi, trebuie să iei o serie de măsuri pentru a opri aceste acţiuni, după ce te-ai informat în prealabil despre tipul de discriminare la care esti supus", spun specialiştii HR de la Hipo.ro.
- În primul rând, trebuie să aduni dovezi care să confirme spusele tale. Îţi poti nota data, ora, cuvintele sau acţiunile spe