Concentrarea absolută a minţii face posibile abilităţi şi performanţe uluitoare. Pagină realizată de redacţia Ştiinţă&Tehnică.
Aşa-numitul „flux mental", cum denumesc specialiştii concentrarea cerebrală totală, implică un fel de stare zen de atenţie absolută, în care timpul pare că se contractă, pe măsură ce individul este absorbit complet în activitatea pe care o desfăşoară, de parcă s-ar afla în transă.
Desigur, în cele mai multe dintre cazuri, un asemenea comportament al creierului este generat tocmai de eforturile susţinute ale unei persoane de a deprinde măiestrie într-o anumită disciplină. Un bun exemplu în acest sens este tenismenul elveţian Roger Federer care, după ani de antrenament, combină graţios o serie sofisticată de acţiuni în teren - păstrându-şi un ochi pe minge şi unul pe oponent, în timp ce-şi reglează tirul şi lansează o lovitură de rever năucitoare - totul într-o singură secundă uimitor coregrafiată.
Flux prin muncă
Potrivit cercetătorului Anders Ericsson, de la Universitatea Florida, „în mod normal sunt necesare circa 10.000 de ore de practică pentru a deveni expert în orice disciplină. În tot acest timp, creierul individului creează o mulţime de noi sinapse care îi permit, la un moment dat, să execute automat o activitate, fără a mai conştientiza fiecare acţiune componentă". Se pare că tocmai în acest automatism îşi are originile reuşita.
Specialişti precum Mihaly Csikszentmihalyi, de la Universitatea Claremont Graduate, şi Chris Berka, de la Advanced Brain Monitoring, ambele din California, au folosit tehnica electroencefalografiei (EEG) pentru a monitoriza activitatea cerebrală a experţilor din diferite domenii în timp ce aceştia prestau şi au constatat ca trăsătură comună o sporire a semnalului benzii de frecvenţe alfa precum şi o activitate redusă a cortexului prefrontal. Ei s-au gândit că a