În prezenţa primului ministru Boiko Borisov şi a ministrului economiei, energeticii şi turismului Delian Dobrev, joi, la Russe a fost facuta prima sapatura la interconexiunea între sistemele de gazoducte ale Bulgariei şi României. Proiectul interconectarii dateaza de mai multi ani.
Lungimea tubului este de 15 kilometri pe teritoriul bulgaresc şi 7,5 - pe cel românesc. La aceasta se adauga partea subacvatica de peste 2 kilometri. Capacitatea maxima a tranzitului în ambele direcţii este de 1,5 miliarde metri cubi - jumatate din consumul anual al Bulgariei.
Gazoductul va intra în exploatare cel târziu în luna mai 2013. Proiectul este finanţat în proporţie de 37,5% din Uniunea Europeana. Valoarea investiţiei depaşeşte 24 de milioane de euro. Participa "Bultransgaz" şi "Transgaz" din România. Tronsonul bulgaresc va fi realizat de compania "Habau-Varna" cu capital rusesc.
Principalul rol al interconexiunii este cresterea sigurantei în aprovizionarea cu gaze a celor doua ţari prin diversificarea surselor, asigurarea continuitatii si sigurantei livrarilor catre consumatorii rezidentiali si industriali în cazul aparitiei unor situatii de criza în alimentarea cu gaze rusesti, asigurarea conditiilor de curgere bi-directionala a gazelor, creşterea gradului de integrare a pietei energetice din sud-estul Europei.
Implementarea proiectului presupune realizarea a doua statii de masurare la Giurgiu si Ruse, executia unei conducte de 500 mm, subtraversare Dunarii cu fir principal şi fir de rezerva.
România are realizate sau în proces de realizare interconexiuni cu Ungaria /Arad-Szeged/ şi Republica Moldova pentru care au fost asigurate fonduri europene. Conducta de gaze Arad-Szeged este prima care poate asigura atat importul, cat si exportul de gaze cu o tara vecina.
Romania importa gaze doar din Rusia prin doua conducte care intra in tara