Metalul galben va ajunge în curând printre cele mai râvnite "valute", întrucât investitorii îl vor căuta ca refugiu din cauza randamentelor negative oferite de principalele valute. Pe lângă protecţie, aurul ar putea oferi şi randamente bunicele.
Odată cu criza, tot mai mulţi investitori au căutat refugiu în active mai sigure, printre care şi aurul. Pe acest fond, aurul a atins un maxim istoric în 2011, de 1.900 dolari/uncie. De atunci, preţul s-a retras, cu circa 15%. Totuşi, în acest an, preţul aurului a rezistat foarte bine, în jurul a 1.600 dolari/uncie, deşi dolarul s-a întărit semnificativ.
Cum putem investi în aur? În România, clienţii pot investi în aur fizic prin două bănci: BCR şi Piraeus. Pentru cantităţi mai mici, care pot pleca de la 5 grame, clienţii pot achiziţiona aur de la Piraues, care oferă lingouri cu marca băncii elveţiene Credit Suisse.
Deocamdată, BCR oferă accesul la aur fizic doar clienţilor cu mulţi bani, din categoria private banking. Practic, prin BCR se poate cumpăra o cantitate de minimum 1 kilogram, lingourile provenind de Austrian Mint, monetăria statului austriac.
La ce preţ cumpărăm aur
„Preţul de achiziţie este cu 0,5-2,5% peste spot, în funcţie de cantitate şi de tipul de lingou. Nu prea vindem lingouri mici, sub un kg“, spun reprezentanţii BCR. Pe 9 august, BCR vindea aurul cu 200,15 lei/gram şi îl cumpăra cu 184,35 lei/gram.
De partea cealaltă, Piraeus vinde cu marje mai mari, deoarece costul pe gram creşte cu cât cantitatea e mai mică. Pe 9 august, banca vindea cu 212 lei/g sub 2 kg şi cu 210 lei/g peste 2 kg. Preţul de răscumpărare era de 175 lei/g. Custodia la BCR este de 0,12% pe an, iar la Piraeus este de 0,1% pe an.
Tot pentru plasamentele în aur fizic, clienţii au la dispoziţie planul de economii în aur lansat recent de Piraeus, cel mai probabil unic în Europa. Practic, clienţii