In Finlanda cersetorii romani si bulgari care hartuiesc trecatorii sau pur si simplu stau la coltul strazii deranjeaza atit de mult incit situatia lor a fost dezbatuta in Parlament de mai mutle ori, ridicindu-se problema interzicerii cersitului. Mai mult, intr-o vizita fulger la Bucuresti in primavara, ministrul cooperarii europene, Alexander Stubb, a cerut trimiterea unui politist roman la Helsinki pentru a gasi o solutie durabila problemei.
In acest context nu este de mirare ca presa urmareste indeaproape situatia cersetorilor. Stirea zilei este, pe primele pagini ale ziarelor si la rádio, scaderea numarului de cersetori romani, de la circa o suta in toata tara, la citeva zeci. Politia finlandeza are numai cuvinte de lauda pentru colegul lor roman, al carui nume nu este dezvaluit .
Inspectorul sef Kari Niinimaki declara ca “ politistul roman este tot ceea ce ne puteam dori: este competent, activ si stapineste limbile straine. Datorita lui fluxul de informatii in tre Helsinki si Bucuresti este mai rapid si de o calitate mai buna. Ne ajuta sa folosim mai bine timpul in multe feluri si ne gindim mereu cum sa ii folosim mai bine prezenta, a spus inspectorul.
Politia finlaneza doreste ca misiunea colegului lor roman sa fie prelungita ; potrivit termenilor initiali, partenariatul se incheie la sfirsitul acestei luni.
Politistul roman actioneaza ca expert in Finlanda, si nu ca politist. El a fost prezent la interogarea suspectilor, perchezitii de case, controale de identitate in oras si pe vapor.
Simpla lui prezenta ne faciliteaza munca, el explica procedurile si nu mai depindem de angajarea interpretilor care nu sunt intotdeauna disponibili, a mai spus inspectorul finlandez.
Politisul roman a explicat cersetorilor modul de a trai al finlandezilor, faptul ca cersitul este neobisnuit in aceasta tara si ca societatea asteap