Dupa lungi cercetari, oamenii de stiinta americani de la Universitatea Cornell, New York, SUA, au reusit intr-un final sa imbunatateasca performantele unui implant retinian, sau ochi bionic, pentru oamenii care si-au pierdut vederea, prin realizarea unui cod care transmite catre creier stimuli vizuali.
Codul este format din modele specifice de impulsuri electrice. Prin incorporarea acestora in implantul retinian, cercetatorii au reusit sa restabileasca vederea unor cobai cu vedere partiala. In urma testelor, s-a constatat ca soarecii erau capabili sa discearna carcateristicile faciale si sa urmareasca imaginile cu privirea.
Oamenii de stiinta au facut o reconstituire bazata pe semnalele electrice pe care le dadea implantul retinian al cobailor din care a rezultat chipul unui nou-nascut. Insa, cu acelasi implant retinian, dar fara a activa codul, ceea ce se distingea erau doar cateva pete neclare, sterse si luminoase.
Savantii considera ca aceste rezultate, publicate in revista "Proceedings of the National Academy of Sciences", i-ar putea ajuta pe medicii specialisti sa schimbe complet protezele retiniene. Chiar si cele mai bune implanturi retiniene care exista la ora actuala nu redau complet vederea pacientilor, ci doar le permit sa distinga cateva pete de lumina.
Persoanele nevazatoare isi pot recapata vederea cu ajutorul unui cip
"Rezultatele noastre arata ca odata ce codul este incorporat performantele protezelor retiniene cresc considerabil. Mai mult decat atat, ne arata ca in urma cobimbarii codului cu stimulii vizuali capabilitatile protezelor ajung sa ofere imagini normale sau aproape de normal", a declarat pentru The Telegraph Sheila Nirenberg, coordonatoarea proiectului de la Universitatea Cornell.
De-a lungul anilor, cercetatorii din intreaga lume au incercat sa exploreze potentialul imp