Misiunea de observare ONU se pregateste sa se retraga duminica din Siria, iar expertii se intreaba ce putere au asupra organismului lumii asemenea conflicte. Unii spun ca implicarea ONU poate fi inca un gest simbolic important pentru pace. Sursa imagine: dw.de
Pentru multi observatori, la sfarsitul misiunii de observare a Organizatiei Natiunilor Unite in Siria nu vine ca o surpriza.
Observatorii ONU neinarmati au fost in Siria din aprilie pentru a supraveghea incetarea focului intre fortele insurgente si trupe presedintelui Bashir Assad.
Dar luptele au continuat, iar observatorii au intalnit cu rezistenta grea - ajungand chiar ei insisi sub foc.
La data de 20 iulie, misiunea a fost prelungita cu 30 de zile.
Dar unul dupa altul, 300 de observatori au parasit tara.
Consiliul de Securitate ONU a decis joi (16.08.2012) pentru a termina misiunea din cauza violentei in curs de desfasurare si utilizarea de catre regimul lui Assad a armelor grele.
Mandatul ONU se incheie duminica.
Timur Goksel, care a petrecut o lunga perioada de timp in Liban cu misiunea ONU de mentinere a pacii acolo, la inceput si-a exprimat indoiala in privinta celor 300 de observatori neinarmati care ar putea avea vreo sansa in a ajuta pentru a se pune capat violentei in Siria.
"Asteptarile sunt prea mari. Prezenta acestora singuri nu poate rezolva problema," a declarat el anterior radiodifuzorului german ARD.
Observatori ONU, de obicei, nu transporta arme pentru a da impresia ca partile aflate in conflict sunt neutre.
Sarcinile observatorilor includ initierea dialogului cu ambele parti si crearea dorintei de a ajunge la o solutionare pasnica.
Ei, de asemenea, viziteaza de locurile fierbinti pentru a incerca sa obtina o impresie obiectiva a situatiei de pe teren.
Ekkehard Griep, vice-presedinte a Asociatiei Natiunilor Unite din German