EVZ vă prezintă două lumi paralele în care trăiesc conaţionalii stabiliţi în capitala Marii Britanii. Unii muncesc zi-lumină, alţii se ţin de hoţii ordinare
Arhitectul Iolanda Costide spune că se trezește în fi ecare dimineață la ora 5.00 și muncește până la ora 18.00. Programul zilnic continuă cu întâlniri de afaceri și muncă voluntară
Sursa: DANIEL CONŢESCU
În aproape trei săptămâni petrecute în Anglia, ajungi să auzi de toate despre cei 200.000 de conaţionali stabiliţi oficial la Londra (neoficial, numărul total este de 300.000 de persoane, numai că o treime sunt fără forme legale).
În presa britanică există doar ţiganii care fură şi care aduc nesiguranţă în viaţa tihnită a omului de rând. Despre bucătarii, managerii de hoteluri deţinute de pakistanezi sau despre muncitorii de pe şantiere care termină lucrările de două ori mai repede decât britanicii lor - nici o vorbă. EVZ vă prezintă viaţa de zi cu zi a unor români stabiliţi la Londra. Am aşezat faţă-n faţă efortul unui arhitect care se trezeşte la ora 5 şi termină ziua de lucru la ora 18.00 şi metodele diversificate de furat ale celor care ne-au făcut praf imaginea în lume.
"În ţară rămân cei fără curaj!"
Au reieşit două lumi paralele, dar reale, fiindcă viaţa la Londra se vede în culori nuanţate. Concluzia este că, deşi pe scara evoluţiei sociale britanicii sunt cu mult înaintea noastră, nu trebuie să uităm că noi suntem cei care dăm olimpicii la matematică şi la fizică, iar Prinţul Charles vine să se relaxeze în Ardeal.
Iolanda Costide este un arhitect român cunoscut în capitala Angliei. Este o doamnă care deţine propria- i firmă şi care, până în 1995, a condus Asociaţia Culturală a Românilor din Anglia. Într-un interviu pentru EVZ, Iolanda Costide şi-a exprimat, cu zâmbetul pe buze, părerile tăioase, chiar dacă ştia că riscă să-i deranjeze pe români.
EVZ: Cum a în