La aproape 90 de ani, urmaşa familiei Mureşenilor este încă în formă şi le povesteşte cu plăcere celor care-i trec pragul
casei o parte din istoria pe care a trăit-o.
Familia Mureşenilor, graţie căreia a supravieţuit primul ziar românesc din Transilvania şi căreia îi datorăm tot respectul pentru redactarea versurilor Imnului „Deşteaptă-te, Române”, mai are un singur urmaş în Braşov.
Lucia Bunaciu are 89 de ani şi are datoria de a păstra intactă preţioasa moştenire lăsată de predecesorii ei. Aceasta încă se mai implică în activitatea Muzeului Casa Mureşenilor, al cărei director onorific este, iar, de curând, a primit vizita unui grup de copii care participă la cursurile „Vacanţa artelor la muzeu”. Aceştia au aflat mai multe amănunte despre viaţa Mureşenilor, chiar de la urmaşa acestora, dar şi cum au luat naştere versurile Imnului Naţional şi semnificaţia acestuia. La aproape 90 de ani, Lucia Bunaciu este încă în formă. Locuieşte într-o casă veche din centrul vechi al Braşovului, iar plăcerea ei cea mai mare este să asculte muzică clasică.
- continuare din pagina 1 -
Lucia Bunaciu s-a născut pe 12 noiembrie 1922, în Pecica, judeţul Arad. Când avea numai un an s-a mutat împreună cu familia la Cluj-Napoca, unde a locuit până în 1940. Acela a fost anul în care, în urma Dictatului de la Viena, a ajuns la Braşov. Şi-a continuat studiile la Academia Comercială din Braşov, de unde a obţinut diploma de jurist şi în paralel s-a format ca economist la Sibiu.
Încă din studenţie a fost suplinitoare de limba franceză la Liceul Şaguna, şi mai apoi de limba engleză la Liceul Comercial de fete. Din 1946 a lucrat un an ca economist la fosta Fabrica Voina, devenită apoi Uzina II. Apoi, timp de un singur an, până să i se desfiinţeze postul, a predat şi la Liceul Meşotă. Lucia Bunaciu este nepoata compozitorului Iacob Mureş