EXPERIENŢĂ Pacienţii care au nevoie de un transplant se gândesc de multe ori că viaţa lor se apropie de sfârşit. Pentru mulţi este inevitabil, însă cei care primesc o a doua şansă simt că se nasc din nou.
Numărul persoanelor care au nevoie de un transplant creşte alarmant de la an la an. Românii aflaţi la necaz nu au prea mari speranţe că vor apuca să primească organul de care au nevoie, însă atunci când reuşesc bucuria pe care o resimt nu poate fi descrisă în cuvinte.
Statisticile mai arată că numărul acestor intervenţii este cu mult mai mic faţă de necesar, iar în cazul transplanturilor de cord situaţia este incredibilă.
Singurul centrul din ţară unde se făceau astfel de operaţii a fost închis anul trecut şi nu s-au mai realizat astfel de proceduri, deşi listele de aşteptare se lungesc din ce în ce mai mult.
Medicii pun dezechilibrul dintre numărul de persoane care au nevoie de transplant si numărul operaţiilor şi pe seama rudelor celor aflaţi în moarte cerebrală, care nu sunt dispuse să doneze organele.
„Pe lângă faptul că în România nu există suficiente centre în care să se poată efectua transplantul, familiile persoanelor aflate în moarte cerebrală nu sunt dispuse să ofere viaţă altor oameni donând organe. Trebuie să lăsaţi medicii să salveze vieţi cu ajutorul organele persoanelor aflate în moarte cerebrală. Oamenii trebuie să fie deschişi şi să-şi schimbe mentalitatea", este mesajul prof. dr. Francis Delmonico, părintele tranplantologiei internaţionale şi doctor în ştiinţe medicale la Clinica de Chirurgie a Harvard Medical School din cadrul Massachusetts General Hospital (SUA).
Primul român care a supravieţuit
Gheorghe Penea (58 de ani, din Ploieşti) este primul pacient român care a supravieţuit unui transplant de ficat. El a fost diagnosticat cu ciroză hepatică în 1990. După multiple intervale, boala