Situatia politica, economica si sociala din Romania s-a agravat in ultima perioada. Referendumul pentru demiterea lui Traian Basescu din functia de presedinte a pus capac la toate. Nimic nu mai este la locul lui, toate sunt invalmasite. Dupa decizia CCR se va reveni la normalitate?
Cu toate ca nu ar trebui sa fie asa, totusi, CCR balanseaza intre cele doua optiuni decizionale: juridic si politic. Decizia juridica a CCR ar trebui sa fie prioritara, avand in vedere ca reflecta respectarea legii, iar aceasta ar trebui sa fie cat mai independenta de factorul politic. Dar sa nu uitam ca, in ultimii ani, totul s-a politizat.
Nu reusesti sa obtii un serviciu, un loc in piata, un loc pentru copil la gradinita, nemaivorbind de functiile de conducere, daca nu esti cu un partid sau altul, de regula, cu cel de la guvernare. Asa ca nu e greu de spus ca CCR este influentata politic. Toti sunt judecatori propusi de partide.
Pe de o parte, PDL si sustinatorii presedintelui suspendat prevad o solutie juridica a CCR si acuza USL de exercitarea unor presiuni asupra judecatorilor acesteia. Pe de alta parte, USL flutura cu cele 7, 4 milioane de voturi pentru demiterea presedintelui suspendat Traian Basescu prin fata judecatorilor CCR, acuzand PDL-ul de boicotarea referendumului.
Apoi, UDMR, prin liderul sau, Kelemen Hunor, sustine ca, indiferent care va fi verdictul CCR, nu va avea nimeni de castigat. Din contra criza politica si economica interna se va agrava. Mai mult, "Familii, prieteni, cunostinte vechi au ajuns sa se urasca din cauza acestor lupte politice", spune politicianul maghiar. Oricum, cel mai mult va avea de suferit, de pe urma acestei mascarade politice, cetateanul obisnuit.
In alta ordine de idei, atat Victor Ponta, cat si Crin Antonescu inclina sa creada ca, in cele din urma, solutia CCR va fi una politica si ca