În ciuda viermuielii politice de la Bucureşti şi de pe televiziunile naţionale, în oraşele patriei luna august a fost pe deplin respectată. Concediile şi-au făcut loc în cele din urmă în agenda oficialităţilor, iar viaţa administrativă şi politică locală a avut, la Iaşi, cam aceeaşi „intensitate“ ca în fiecare vară.
Primarul Gheorghe Nichita a avut doar o tresărire în momentul în care a vrut să demonstreze, prin nişte cifre cam ceţoase şi amestecate, că la Iaşi procentul de prezenţă la referendum ar fi fost undeva la 55%. Pot pune pariu că şi-a propus un mandat de silenzio stampa, oferindu-le microfonul celor doi vici, Chirica şi Dangă. Ei să vorbească, ei să plătească (în urma scandalului autobuzelor cu aer condiţionat – azi l-am simţi, şi nu e!, Marius Dangă recunoştea, pe blogul său, că şi-a învăţat prima lecţie în administraţie: „creează doar aşteptările pe care ştii că le poţi asigura“). De altfel, umblă vorba prin târg, Chirica e ca şi „uns“ moştenitor al Coroanei.
Şeful CJ, Cristian Adomniţei, care făcea turnee de seri întregi pe la posturile de ştiri înainte de suspendarea preşedintelui Băsescu, a jucat, cu excepţia demisiei din funcţia deţinută la centru în PNL, mai degrabă un rol de „tehnocrat“ decât de politician. Retragerea sa din prima linie de comunicare a PNL pare să fie una bine ticluită, câtă vreme rezultatele politice ale mişcărilor USL de vară sunt prea puţin previzibile şi în acest moment. Cu alte cuvinte, nu te bagi, nu te alegi cu noroiul scurgându-ţi-se de pe faţă.
În schimb, vocea a doua, spre prima, la PNL, e asigurată la nivel naţional de ieşeanul Relu Fenechiu, suprins nu doar la televizor, dar şi în stenogramele „scurse“ în presă , în plină vervă – şi în campanie şi după. Oamenii de încredere promovaţi: Tudor Chiuariu, Cristian David şi, în rol de strateg online al USL (tot conform stenogramelor) pe Mugur Cozmanciuc, se