Americanii nu se mai tem ca piata lor ar putea fi controlata de China. Deja, ceea ce era numai un scenariu negativ s-a intamplat. La 25 iulie, producatorul chinez de computere Lenovo a devenit principalul sponsor al Ligii Profesionale de Fotbal American.
Lenovo este o companie fondata in 1984 de 11 ingineri de la Academia Chineza de Stiinte, nemultumiti sa traiasca din burse mici, scrie The Economist, intr-un comentariu legat de dezvoltarea pietelor emergente si de pericolul pe care acestea il reprezinta pentru piata americana.
Dezvoltarea Lenovo a fost constanta, pe piata interna, pana cand, in 2005, a decis sa se lanseze pe cea externa. A facut acest lucru "pe picior mare", cumparand divizia de PC-uri a IBM, ThinkPad. Acum, Lenovo este cel de-al doilea producator de computere din lume si spera sa ajunga pe locul intai, in locul lui Hewlett-Packard.
Lenovo este numai unul dintre exemplele de companii aparute pe pietele emergente si transformate rapid in branduri internationale. De fapt, a deveni o companie internationala de succes plecand dintr-o piata emergenta este un lucru dificil. Aceste firme se lupta cu bugete limitate si cu prejudecati nelimitate.
Un recent studiu al GfK arata ca numai unul din trei americani ar fi dispus sa cumpere un automobil indian sau chinezesc.
Doar patru companii de pe pietele in dezvoltare figureaza in lista celor mai valoroase marci din lume, potrivit clasamentului Interbrand: Samsung si Hyundai, din Coreea de Sud, berea Corona, din Mexic, si HTC, din Taiwan.
Cum pot spera si alte companii din state emergente sa ajunga la acest nivel? "Noile multinationale de pe pietele emergente", carte scrisa de Amitava Chattopadhyay si Rajeev Batra, ofera cateva sfaturi.
In primul rand, trebuie sa-si exploateze cele doua mari avantaje: dimensiunile pietelor proprii