Trecerea anilor face ca lubrifi erea naturală şi erecţia să devină problematice chiar şi pentru cuplurile care încă se iubesc. Medicii spun că aceste schimbări sunt fireşti
Sexul la vârsta a treia este văzut, cel mai adesea, ca un mic răsfăţ şi chiar o recompensă: copiii sunt suficient de mari încât să-şi poarte singuri de grijă, situaţia financiară s-a stabilizat, iar partenerii au acumulat suficientă experienţă. În realitate, pe măsură ce îmbătrânim, corpul nu mai răspunde la fel în faţa stimulilor sexuali. Femeile se "aprind" mai greu, îşi p ierd lubrifierea naturală, iar bărbaţii au dificultăţi în a menţine erecţia, iar unii chiar ajung la impotenţă.
Sexul la bătrâneţe, un lux
Cea mai mare barieră sexuală a femeilor vârstnice este uscăciunea vaginală.
Trecerea timpului schimbă radical modul în care femeile ajung să se excite, mai ales atunci când ating vârsta menopauzei. Nivelul scăzut al hormonului feminin numit estrogen încetineşte producţia de lubrifiant care asigură elasticitatea ţesutului vaginal, ceea ce face ca penetrarea să devină inconfortabilă şi dureroasă.
"Toate aceste schimbări fac parte din evoluţia firească, nu e nimic de speriat", dă asigurări dr. Eugen Tănase, coordonatorul secţiei obstetrică- ginecologie a Spitalului CF2 din Bucureşti. Există însă câteva metode de a combate uscăciunea vaginală, cel mai eficient fiind tratamentul cu hormoni.
"Avem pilule pe bază de estrogen, dar şi plasturi cu aplicare de o săptămână, prin care se eliberează acest hormon. Trebuie luate doar cu avizul medicului, altfel există riscul de a face cancer la sân. Pe termen scurt, funcţionează şi lubrifianţii artificiali", explică ginecologul.
După 40 de ani, bărbaţii experimentează andropauza, un proces similar menopauzei, care are drept consecinţă disfuncţii sexuale.
"Nu mai e ca la 20 de ani! De la o vârstă, erecţia apare o dat