Gabaritul şcolarilor români dă noi înţelesuri expresiei "cu burta pe carte". În loc de premii, orele lungi de studiu care-i ţintuiesc în scaune le-au adus copiilor, zeci de kilograme în plus şi ameninţarea obezităţii, o boală mortală Sursa: EVZ
Statul în şezut cu orele, la clasă, şi metodele inventive de a sări peste orele de Educaţie Fizică, uneori cu complicitatea dascălilor care predau materiile "serioase", i-au făcut pe elevii români prea greoi pentru băncile în care învaţă. Profesorii se tem că, fără sprijinul guvernului, copiii vor continua să ia proporţii, iar sportul va deveni o disciplină pe cale de dispariţie.
"Până în clasa a opta au sportul de două ori pe săptămână, dar la liceu e dezastru: o singură oră egală cu zero. Tendinţa e ca sălile de sport să se golească, iar spitalele să se umple de copii obezi", e îngrijorat Leonida Ilieşiu, inspectorul şcolar sportiv din Bistriţa.
Sedentarismul, "sportul" elevului român
Teoria acestuia este întărită de un calcul simplu. Cu şase ore petrecute pe scaun, la şcoală, şi alte câteva ore pe internet ori făcându-şi temele, un copil ajunge să stea în şezut peste zece ceasuri pe zi, o cale sigură spre obezitate. "Suntem pe podium în Europa la obezitate infantilă. Sportul chiar e de interes naţional", atrage atenţia inspectorul Ilieşiu.
Cu aşa o programă limitată, nu e de mirare că elevii şi dascălii deopotrivă preferă să facă orice altceva afară de genoflexiuni şi mersul piticului. La clasele primare, cele două ore de mişcare sunt înlocuite cu lecţii de matematică, în timp ce liceenii scapă cu ajutorul scutirilor false. "Înainte de Bac, nu mai fac sportul deloc sub pretextul că se pregătesc de examen", dezvăluie încă un truc, Andrei Dobre, profesor de matematică la liceul “Virgil Madgearu" din Ploieşti.
Ministerul ignoră flagelul
Soluţia sedentarismului şcolar, cred profesorii, stă în