Urmatorul dialog din C.P.E.x (1975) este sugestiv pentru pozitia cuplului Ceausescu fata de productia cinematografica si fata de aspecte istorice si religioase definitorii pentru regim.
Din pacate, discutia publica despre regimul Ceausescu se face exclusiv "din auzite" si "din aducere - aminte" si, desi este un subiect de istorie recenta, nu sunt utilizate documentele istorice.
Din aceste cauze, subiectul este abordat intr-un mod excesiv de subiectiv. In compensatie, noi lasam documentele istorice "sa vorbeasca", iar cititorii "sa judece" si sa traga concluziile.
Tov. Popescu Dumitru (zis "Dumnezeu"-n.red.): Filmul Dimitrie Cantemir, care este gata, ridica o problema mai deosebita, anume faptul ca in timpul intalnirii pe care a avut-o Dimitrie Cantemir cu Petru cel Mare niste muieri moldovene au intrebat ceva despre tratatul incheiat intre Dimitrie Cantemir si Petru cel Mare si cineva de la Cancelaria domneasca a dat citire unor paragrafe in care se sublinia care a fost conceptia referitoare la granitele Moldovei si se arata ca Moldova se intinde intre Nistru si Carpati.
Tov. N. Ceausescu: Se arata ca recunoaste pe Dimitrie Cantemir ca domn al Moldovei, care se intinde intre Nistru, Carpati, pana la Dunare si Marea Neagra.
Tov. Manea Maneascu: Este documentul publicat, este tratatul.
Tov. N. Ceausescu: Trebuie sa-l trimitem si lui Brejnev sa-l cunoasca. Ei au pus aceasta in film. Este o problema de istorie.
Tov. Ion Ionita: Este pus si in muzeu si este pus si in film.
Tov. N. Ceausescu: De acord.
Tov. Elena Ceausescu: Filmul incepe cu prea multa biserica.
Tov. Popescu Dumitru: Este vorba de incoronare.
Tov. N. Ceausescu: Se putea incepe si cu altceva si pe urma sa dai incoronarea.
Tov. Popescu Dumitru: Incepe cu moartea lui taica-sau.