Insolvenţa Hidroelectrica a băgat în beznă, pe lângă acţionari şi creditori, şi clienţii cu contracte preferenţiale ai producătorului național de electricitate. Mai nou, şi o chestiune de forţă majoră scurtcircuitează contractele de zeci de milioane de euro.
«Mai mult ne afectează seceta, prelungită pentru al doilea an consecutiv. Se va simţi în profitabilitate», e răspunsul pe care îl dă Eugen Scheuşan, şeful Electromagnetica - una din companiile care cumpără curent de la Hidroelectrica prin contract direct, la întrebarea în ce măsură i-au fost afectate afacerile de intrarea în insolvenţă a celui mai mare producător de energie local. Dă și un exemplu concret: „pe divizia de furnizare de energie am avut pierderi de patru milioane de lei, în ultimul trimestru din 2011“.
De menţionat că profitul Electromagnetica a scăzut, anul trecut, pentru prima dată din 2004, înjumătăţindu-se la 12,9 milioane de lei, deşi afacerile companiei au crescut cu 4,5%, până la 495,2 milioane de lei (circa 116,8 milioane euro).
Electromagnetica s-a delimitat de aşa-zişii „băieţii deştepţi“ care cumpără energie ieftin pentru a o vinde mai departe mai scump: „Am acceptat toate condiţiile Hidroelectrica la renegocierea contractului de achiziţie a energiei electrice.
S-a adăugat o anexă referitoare la majorarea preţului şi scăderea cantităţii de energie furnizată (...) n-am comentat deloc“, precizează Scheuşan. În termenii noului contract, Electromagnetica va primi cu 20% mai puţină energie decât până acum (0,8 terawaţi), la un preț minim de 189 de lei pe MWh; preţul mediu pe bursa de energie OPCOM este de 220 lei/MWh. Cum seceta a băgat Hidroelectrica în forţă majoră pentru al doilea an consecutiv, compania va reduce însă livrările de energie şi mai mult, direct proporțional cu reducerea producției (față de producția bugetată pentru august, de 1.100 Gwh, Hidroelectr