Peste două săptămâni se deschid deja primele grădiniţe, aşa că urmează emoţiile pentru părinţii şi copiii înscrişi la grupa mică. Psihologul Andreea Dîrzu susţine că micuţii trebuie pregătiţi pentru prima intrare în colectivitate, ca să nu curgă prea multe lacrimi. Iată ce trebuie făcut! Peste două săptămâni se deschid deja primele grădiniţe, aşa că urmează emoţiile pentru părinţii şi copiii înscrişi la grupa mică. Psihologul Andreea Dîrzu susţine că micuţii trebuie pregătiţi pentru prima intrare în colectivitate, ca să nu curgă prea multe lacrimi. Iată ce trebuie făcut!
• Încearcă să-l obişnuieşti din timp pe copil cu ideea că va veni “prima zi” de grădiniţă. Organizează un joc “de-a grădi”, pentru ca impactul să nu fie prea puternic. Aşa va exista şi o conexiune pozitivă cu ideea de grădiniţă, pentru că a fost asociată cu un joc, acasă, întrun mediu securizant.
• Nu-i spune unui copil de 3 ani: “O să te duci la grădiniţă, vor fi mulţi copii şi multe jucării!”. Îl sperie tocmai faptul că sunt mulţi copii şi că va trebui să împartă jucăriile cu ceilalţi. Dacă există alţi copii în familie sau în cercul de cunoscuţi, pe care îi admiră şi care au început grădiniţa, poţi să-i povesteşti micuţului acest lucru ca să-l obişnuieşti cu ideea că “toţi copiii fac asta”.
• E foarte important să nu se simtă abandonat la grădiniţă, într-un mediu străin, cu oameni necunoscuţi, iar pentru asta trebuie să-l faci să aibă încredere în promisiunile tale. În nici un caz nu trebuie să-l ameninţi că, dacă nu e cuminte, îl laşi acolo. Un copil atât de mic va percepe doar ameninţarea şi abandonul, lucruri traumatizante.
• Pentru a-i da dimensiunea temporală, nu vorbi de ore, că nu le înţelege. Foloseşte repere de genul “venim să te luăm după ce vă jucaţi, mâncaţi şi dormiţi”, pe care le pricepe. Cu cât este pregătită mai din timp despărţirea temporară de părinţi, cu atât