La Iași, au fost radiate 40.000 de persoane. La Cluj, Emil Boc n-a modificat deloc cifrele transmise în luna iulie. Prefectul de Timiș spune că s-a făcut doar o evaluare, cu propunerea de scoatere din lista electorală permanentă. Sursa: RĂZVAN VĂLCĂNEANȚU
Prefectura Iași a trimis la Guvern o listă electorală de pe care au fost tăiați peste 40.000 de persoane față numărul total transmis înaintea referendumului, conform legii. Cei mai mulți dintre cei radiați de pe liste sunt buletinele expirate: 28.800 persoane.
Astfel, autoritățile locale s-au conformat Memorandumului transmis de Guvern în urmă cu 10 zile. Însă în acest caz, șefii administrațiilor locale din țară se pun într-o situație periculoasă, pentru că întomirea a două liste diferite, la o diferență de-o lună, îi plasează în afara legii. Ori în iulie, ori acum, primarii au transmis date eronate.
Mai mult, CCR a comunicat oficial faptul că românii din străinătate, cu drept de vot, fac parte din listele permanente, iar autoritățile locale încearcă acum, la ordinul Guvernului, să-i scoată de pe liste.
La Timișoara, peste 31.000 de persoane au fost scoase de pe lista electorală permanentă, marea majoritate, 29.000, având buletinele expirate. Conform legii de alegere a președintelui, a legii referendumului și a Constituției, românii care au actele de identitate expirate intră în calculul cvorumului.
La Cluj, în schimb, primarul Emil Boc a trimis la Guvern aceeași listă ca și cea valabilă la 10 iulie, conform precizărilor făcute de Curtea Constituțională. Emil Boc a spus că, dacă ar fi întocmit o altă listă, ar fi încălcat legea.
Prefectul de Timiș spune însă că nu e o încălcare a legii, pentru că nu sunt modificate listele, ci doar se realizează o evaluare a persoanelor care n-ar mai trebui să se afle pe lista electorală permanentă: „Ceea ce s-a făcut es