Zona euro se va adanci in recesiune si nu va reveni pe crestere decat in 2014, potrivit economistilor, care nu se asteapta la o interventie agresiva din partea Bancii Centrale Europene (BCE).
Datele publicate de Eurostat arata ca PIB-ul Europei a inregistrat o contractie usoara, in al doilea trimestru al anului. Germania care a avut un avans economic slab, de 0,3%, iar Franta a inregistrat o stagnare.
Insa, luand in considerare viitorul sumbru al tarilor de la periferia zonei euro, economistii nu se asteapta ca aceasta criza din zona euro sa se termina mai curand de 2014 si nici macar nu anticipeaza o revenire semnificativa a regiunii din punct de vedere economic, scrie CNBC.
In septembrie, BCE ar putea reduce dobanda-cheie pana la 0,5%, insa nici macar aceasta masura nu va aduce prea multe beneficii, avand in vedere ca rata era deja apropiata de 0%, astfel ca nu va stimula prea mult acordarea de imprumuturi.
Zona euro calca pe urmele Japoniei. Urmeaza un deceniu de stagnare economica?
In timp ce presedintele BCE, Mario Draghi, a promis ca va face tot ce e nevoie pentru a salva euro, economistii nu prevad o recuperare viguroasa in acest an, chiar daca institutia ar putea cumpara din nou o parte din datoria Spaniei si Italiei, luna viitoare.
Un sondaj de opinie realizat de Reuters arata ca economistii considera ca zona euro, care s-a contractat cu 0,2% in al doilea trimestru, isi va continua declinul si in perioada iulie-septembrie. In consecinta, va intra in recesiune, cel mai negru scenariu fiind o scadere de 0,8%.
Insa aceasta contractie mascheaza niste probleme mai grave ale regiunii, precum colapsul Greciei sau adancirea crizei economice in Spania si Italia.
In plus, BCE ar putea incerca sa reduca dobanda uriasa a obligatiunilor Spaniei si Italiei, cumparand titluri de