Cele mai spinoase probleme ale sistemului de sănătate nu vor fi rezolvate doar printr-o nouă lege, consideră Carmen Radu, director general adjunct al Eureko.
Domnia sa ne-a declarat, în cadrul unui interviu, că în situaţia în care nu se vor aplica sancţiunile şi mecanismele de control, atunci ne vom afla în aceeaşi situaţie, cu sau fără o nouă lege.
În privinţa probabilităţii ca proiectul de lege a sănătăţii să fie adoptat până la sfârşitul acestui an, domnia sa nu este optimistă, motivând că este nevoie de voinţă politică.
Directorul general adjunct al Eureko se aşteaptă ca, după discuţiile pe care autorităţile noastre urmează să le aibă, până la sfârşitul acestui an, cu reprezentanţii Fondului Monetar Internaţional (FMI), să fie rezolvată problema deductibilităţii fiscale a asigurărilor de sănătate facultative.
Reporter: În condiţiile instabilităţii politice actuale, mai este posibilă reforma sistemului de sănătate?
Carmen Radu: Din discuţiile avute până în prezent, am înţeles că ideea a fost de a nu se actualiza Legea 95/2006, ci de a se crea un nou cadru legislativ complet, care să aibă o viziune pe termen mediu şi lung, astfel încât după aceea să poată fi completat sau modificat printr-o legislaţie secundară. Ideea în sine nu este rea, pentru că, până la urmă, orice ţară trebuie să aibă totuşi o strategie pe termen mediu şi lung în domeniul sănătăţii. Totuşi, nu sunt optimistă că acest proiect de lege va reuşi, în această toamnă sau până la sfârşitul anului, să fie aprobat în Parlament.
Este clar că unele probleme care există în sistem - şi cea mai critică este volumul fondurilor disponibile pentru serviciile medicale - s-ar putea rezolva şi prin modificarea legii existente.
Aşa cum este prevăzut în noua lege, se încearcă mărirea volumului de contribuţii prin creşterea masei celor care trebuie să contribuie. Treb