Ouăle, considerate până acum destul de sănătoase, conțin grăsimi care îngroașă vasele de sânge și cresc riscul de ateroscleroză. Ultimul studiu despre ouă spune că cei care consumă mai mult de trei gălbenușuri pe săptămână riscă să facă atac cerebral sau infarct miocardic.
Consumate fierte, ochiuri sau omletă, ouăle, în special gălbenușurile, sunt bogate în colesterol și dăunează arterelor în aceeași măsură ca fumatul, conform unor studii americane. Producătorii se apără, spunând că acestea sunt simple supoziții.
„Cei care știu că au probleme vasculare nu trebuie oricum să consume gălbenuș de ou. Nivelul ridicat de colesterol se găsește în gălbenuș și poate duce la blocarea arterei carotide care asigură circulația sângelui spre creier crescând astfel riscul apariției unui atac cerebral”, atenționează dr. David Spence, profesor de neurologie la „Western University” din Londra.
Nu mai mult de două ouă pe săptămână
Echipa condusă de medicul Spence a strâns date de la aproximativ 1.200 de persoane care erau incluse în programe de reducere a riscului de apariție a accidentelor vasculare. Cercetătorii au apelat la investigații cu ultrasunete pentru a determina riscul formării plăcii arteriale în cazul fiecărui pacient.
În același timp au verificat dacă pacienții sunt sau nu fumători, cât de des obișnuiesc să mănânce ouă, dar și prezența altor factori care influențează funcționarea inimii. Concluzia testelor a fost că deși placa arterelor se mărește odată cu vârsta, fumatul și consumul regulat de gălbenușuri de ouă pot crește în aceeași măsură riscul de accidente vasculare.
Oamenii care mănâncă trei sau mai multe gălbenușuri de ouă au un nivel mult mai crescut al plăcii arteriale în comparație cu cei care consumă două sau mai puține gălbenușuri într-o săptămână.
Un singur gălbenuș conține o cantitate de colesterol care depășește doza ziln