Opinia generală este că un angajat trebuie să economisească din timp pentru pensie dacă nu vrea să lucreze până la adânci bătrâneţi, însă chiar dacă întreaga populaţie a lumii ar începe să pună deoparte anual 10% din venituri încă de la douăzeci de ani tot nu i-ar fi suficient pentru o bătrâneţe fără griji, arată un studiu realizat de compania de consultanţă Towers Watson, lider mondial în furnizare de servicii de resurse umane pentru industria financiară.
Experţii pornesc de la un calcul simplu: o persoană pune deoparte în fiecare an 10% din venituri pentru a-şi finanţa viitoarea pensie, pentru un randament real de 3,5% în fiecare an. Opţiunea pentru randamentul de 3,5% este justificată de faptul că această cifră are proprietatea de a dubla economiile după douăzeci de ani şi de a multiplica de patru ori banii după patruzeci de ani, dar şi de faptul că acest randament poate fi obţinut prin investiţii într-un mix de acţiuni şi de obligaţiuni, specific celor care economisesc pentru pensie. Rata de economisire de 10% din venituri este peste media de 6% din venituri cât economiseşte populaţia din statele dezvoltate ale Europei. În România, 4,3 milioane de români sunt angajaţi şi contribuie la sistemul public de pensii lună de lună cu circa 10,5% din salariu şi cu alte 3,5% din salariu pentru fondurile de pensii private obligatorii. Ei mai au opţiunea să participe la un fond facultativ de pensii, suma nefiind plafonată de niciun prag, însă doar 280.000 de persoane au ales până în prezent această variantă.
Compania americană de consultanţă merge mai departe şi presupune că obiectivul economisirii este ca viitoarea pensie să asigure o rată de înlocuire de 50% a venitului. Mai exact, pensionarul să aibă o pensie care să reprezinte jumătate din venitul pe care îl avea atunci când era angajat.
De câţi ani de economisire are însă nevoie pentru a ajunge cu ec