Cele mai importante zece şantiere de autostrăzi din ţară au înaintat, în medie, cu circa 5% în perioada 1 iunie - 1 iulie, potrivit unei analize a ZF pe baza datelor transmise de Compania Naţională de Autostrăzi şi Drumuri Naţionale din România (CNADNR). Deşi luna iunie a adus vreme bună, favorabilă lucrărilor de construcţie, ritmul în care au avansat aceste şantiere s-a redus comparativ cu ultima lună de primăvară, mai. La acea vreme, aceleaşi şantiere înaintau, în medie, cu circa 7%, potrivit calculelor ZF.
Este pentru a şasea oară în ultimele luni când ZF monitorizează evoluţia celor mai importante zece şantiere de autostrăzi din România, în încercarea de a oferi o imagine cu privire la modul în care înaintează lucrările. Cel mai mare avans a fost înregistrat pe tronsonul Timişoara-Lugoj, lot 1 (9,5 km), construit de firma românească Spedition UMB (controlată de Dorinel Umbrărescu) şi de italienii de la Carena. Astfel, dacă la 1 iunie stadiul de execuţie era de circa 40%, la 1 iulie acesta avansase la 48,4%. De altfel, reprezentanţii Spedition UMB declarau în urmă cu circa trei săptămâni pentru ZF că vor să termine lucrările pe acest tronson în jurul datei de 15-20 august. Deşi la 1 iulie acest tronson era finalizat în proporţie de nici 50%, este foarte posibil ca şoseaua să fie gata mai devreme decât termenul contractual, aprilie 2013, având în vedere că are o lungime destul de mică.
Un alt tronson care a înregistrat progrese este autostrada Cernavodă-Medgidia, construită de italienii de la Astaldi şi de nemţii de la Max Boegl. Dacă la 1 iunie stadiul fizic de execuţie era de circa 54%, la începutul lunii iulie acesta ajunsese la 62%. Cu o lună înainte, stadiul "sărise" de la 22% la 1 mai la 54% la 1 iunie, deci un avans de 32% într-o lună. Ministerul Transporturilor a deschis pe 19 iulie circulaţia pe acest tronson la o bandă pe fieca