Peste 99.000 de absolvenţi de liceu sunt aşteptaţi să susţină sesiunea a doua a examenului de Bacalaureat de anul acesta care începe astăzi cu evaluarea orală la limba română.
Promovabilitatea la prima sesiune a examenului de bacalaureat după rezolvarea contestaţiilor a fost de 44,26%, cea mai mică din istoria acestui examen.
Potrivit ministrului educaţiei, Ecaterina Andronescu, pentru a evita o situaţie asemănătoare anul viitor, va reînvia învăţământul tehnic în licee, iar elevii care vor studia aceste discipline vor susţine un bacalaureat specializat.
''Dacă ne-am uita la rezultatele de la bacalaureat şi acolo concluzia este surprinzătoare şi nemulţumitoare. Şi anume şcoala românească, şcoala liceală s-a polarizat excesiv. Pe de o parte sunt liceele teoretice, care adună cei mai buni elevi, care promovează examenul de bacalaureat într-o proporţie de peste 85% şi la polul celălalt se plasează liceele tehnologice, unde promovarea este, în medie, de 25%. De aici concluzia că avem o mare problemă în ceea ce priveşte învăţământul profesional, cel din liceele tehnologice. De aceea anul acesta ne vom concentra spre regândirea învăţământului tehnologic şi la adaptarea lui la cererea pieţei muncii'', a precizat Ecaterina Andronescu.
Conform calendarului aprobat de MECTS, în zilele de 20 şi 21 august va avea loc evaluarea competenţelor lingvistice de comunicare orală în limba română, iar între 20 şi 22 august evaluarea competenţelor lingvistice de comunicare orală în limba maternă pentru absolvenţii de liceu aparţinând minorităţilor naţionale. Evaluarea competenţelor lingvistice într-o limbă de circulaţie internaţională va fi susţinută în zilele de 21 şi 22 august, iar în 23 şi 24 august evaluarea competenţelor digitale. Prima probă scrisă, cea la limba şi literatura română, va fi susţinută în 27 august, în 28 august proba scrisă la l