Moneda națională a încheiat luni seria nouă ședințe consecutive de apreciere în fața euro, cursul oficial anunțat de BNR revenind pe creștere, cu 0,87 bani (0,19%), până la 4,4939 lei, deși banca centrală a încercat să sprijine indirect leul, tăind încă o dată plafonul la licitațiile Repo. În piață este posibil să se manifeste anumite tensiuni, întrucât maine Curtea Constituțională este așteptată să se pronunțe cu privire la validarea sau invalidarea referendumului din 29 iulie.
Este pentru a treia săptăămână consecutiv când BNR plafonează din ce în ce mai jos sumele oferite pe termen scurt băncilor comerciale, ajutând astfel leul prin creșterea atractivității, ca urmare a creșterii dobânzilor pe piața interbancară.
Pentru azi, BNR a anunțat un plafon de 4 miliarde lei la Repo, cu 1 miliard de lei mai jos decât în urmă cu o săptămână și cu 8 miliarde sub nivelul pe care în oferea băncilor anterior limitării sumelor. Acest gol de lichiditate în lei de pe piața interbancară s-a transmis în dobânzi mai mari la leii împrumutați între bănci.
Dacă la precedentele mișcări care au surprins neplăcut piața interbancară leul s-a întărit în fața euro, astăzi se pare că mișcarea BNR nu a fost de ajuns, deși volumele pe piața valutară au fost mici, spun dealerii.
"Avem o ușoară depreciere, pe volume relativ mici. În regiune nu se întâmplă nimic deosebit, iar bursele se apreciază pe principiul că nicio știre înseamnă o știre bună. BNR a redus încă o dată plafonul la Repo până la 4 miliarde lei, însă leul tot s-a depreciat", a declarat un dealer pentru Capital.
Potrivit lui, am putea vedea BNR tăind de tot lichiditatea oferită băncilor pe termen scurt la Repo.
"Este posibil ca dacă presiunea se amplifică, BNR să suspende licitațiile Repo. Fără să atragi bani de afară, prin investiții străine directe sau achiziții de titluri de stat, e natural