Misiunea FMI s-a încheiat, problemele continuă. Pe lângă privatizări și scumpiri, Guvernul trebuie să rezolve și problema arieratelor, care „refuză“ să se reducă.
Delegația Fondului Monetar Internațional (FMI) a plecat din București săptămâna trecută, urmând a se mai întoarce doar în decembrie pentru o nouă evaluare. Adică după alegerile parlamentare de la sfârșitul lui noiembrie sau începutul lunii decembrie. Între timp, reprezentanții FMI ar mai putea vizita România, dar nu într-o misiune reală de evaluare.
Cel mai probabil, cei de la FMI, Banca Mondială sau Comisia Europeană vor avea grijă, prin vizite „informale“, să tragă de urechi autoritățile de la București în cazul în care nu se țin de țintele stabilite de comun acord. Ținte care par departe de a putea fi realizate; de la instalarea la putere, guvernul Ponta nu s-a grăbit să ia măsuri economice reale, ci a tot căutat soluții aplicabile doar de anul viitor, cum sunt cele legate de TVA sau cota de impozitare.
FMI, prin șeful misiunii, Erik der Vrijer, a arătat că nu susține modificările fiscale propuse de actualul guvern, cu excepția plății cotei de TVA la încasarea facturii. Reducerea TVA pentru alimente și impozitarea pe nivele diferite a veniturilor nu au fost acceptate, cel puțin în acest moment, fiind invocată lipsa studiilor de impact și necesitatea ca veniturile bugetare să nu scadă.
Creșterea PIB, din ce în ce mai problematică
Prognoza FMI de creștere economică a fost redusă de la 1,5% până la 0,9%. Mai jos decât cea revizuită de către Guvern, care s-a oprit la 1,2%. Estimarea FMI pare mai aproape de realitate, dacă ne uităm la cifrele aferente ultimului trimestru, cu o creștere de 0,5% față de trimestrul anterior și de 1,2% față de aceeași perioadă a anului trecut. La nivelul primului semestru, creșterea a fost de 0,8% față de primele șase lun