În Siria, s-a împlinit o lună de când a început bătălia de la Alep, capitala economică a acestei ţării şi al doilea oraş sirian ca mărime după Damasc. Rebelii continuă să reziste în mai multe cartiere din Alep, în ciuda bombardamentelor şi asalturilor lansate de forţele guvernamentale.
Există în acest conflict o faţă vizibilă a războiului dar şi o încleştare invizibilă care se duce, pe plan internaţional, în jurul Siriei. Războiul “vizibil” este dramatic şi se soldează cu distrugerea multor oraşe siriene, cu exodul unei părţi a populaţiei şi cu acumularea numărului de morţi.
La această oră se vorbeşte despre 23 000 de victime în cele 17 luni de conflict. Iar în ce-i priveşte pe refugiaţi, situaţia lor riscă să se complice pentru că Turcia, de exemplu, avertizează că nu mai poate primi pe teritoriul ei noi civili care fug din Siria.
Turcia a primit deja 70 000 de refugiaţi sirieni şi informează instanţele internaţionale că nu are capacităţi şi mijloace pentru a se ocupa de mai mult de 100 000 de sirieni. Trebuie spus că Turcia îşi aminteşte cu oroare cât de mult probleme i-a adus războiul din Golf din 1991 când s-a trezit pe teritoriul ei cu 400 000 de kurzi irakieni.
În ce priveşte faţa invizibilă a războiului din Siria, merită semnalată în acest sens o declaraţie a ministrului francez de externe, Laurent Fabius legată de costul războiului pentru autorităţile de la Damasc.
În jur de un miliard de dolari pe lună, afirmă demnitarul francez. Laurent Fabius mai avansează ideea că regimul de la Damasc ar putea fi "sufocat" financiar dacă s-ar putea acţiona asupra "canalelor" prin care provin banii la Damasc.
Să mai notăm că se află la Paris pentru consultări, şi este primit de preşedintele francez François Hollande, noul emisar pentru Siria al Organizaţiei Naţiunilor Unite şi al Ligii Arabe, diplomatul algerian Lakhdar Brahimi.