Decizia Ecuadorului de a-i acorda azil politic fondatorului WikiLeaks, Julian Assange, a fost sustinuta de ministrii de Externe din mai multe tari din America de Sud.
Un document semnat de Uniunea Tarilor Sud Americane arata ca statele sprijina Ecuadorul si pe Assange care este expus "amenintarii" autoritatilor britanice. Marea Britanie a spus ca ar putea sa ridice statutul diplomatic al Ambasadei, ceea ce ar insemna ca politia britanica ar putea intra in cladire si sa-l aresteze pe Assange, noteaza BBC.
Julian Assange s-a refugiat in ambasada ecuadoriana in iunie, pentru a evita extradarea in Suedia, unde este asteptat pentru a raspunde acuzatiilor de hartuire sexuala si viol.
Assange, prima declaratie publica din Ambasada Ecuadorului
Duminica dupa-amiaza, Julian Assange a sustinut un discurs de la balconul ambasadei Ecuadorului din Londra, multumindu-le celor care l-au ajutat si cerandu-le Statelor Unite sa inceteze "vanatoarea de vrajitoare" impotriva WikiLeaks. Aceasta a fost prima sa aparitie publica de cand s-a refugiat in cladirea diplomatica.
"Asa cum WikiLeaks se afla sub amenintare, la fel sunt si libertatea de expresie si sanatatatea tuturor natiunilor noastre", a mai spus Julian Assange.
Ministrul ecuadorian de Externe, Ricardo Patino, a declarat ca daca autoritatile birtanice vor patrunde in sediul ambasadei, Ecuadorul va considera ca este vorba de un "act neprietenesc si ostil si o atingere a suvernatitatii" si va replica in consecinta.
"Nu suntem o colonie britanica", a punctat seful diplomatiei ecuadoriene.
O lege din 1987 permite Londrei sa ridice statutul diplomatic al unei ambasade, caz in care politia poate patrunde in sediul respectivei ambasade pentru a efectua arestari.
Decizia Ecuadorului de a-i acorda azil politic fondatorului Wiki