Sistemul informatic defectuos îngreunează eliberarea reţetelor digitale. Sursa: CODRIN PRISECARU
La o lună de când medicii au posibilitatea să prescrie reţete în format electronic pentru medicamentele compensate şi gratuite, numărul documentelor emise online este sub 6%. Şi asta fie din cauza defecţiunilor sistemului informatic (SIUI), care a costat 14 milioane de euro, fie din cauza proastei conexiuni la Internet, mai ales la cabinetele din mediul rural.
Cele mai multe reţete digitale au dat doctorii din Bucureşti, Prahova, Braşov şi Teleorman, iar cele mai puţine- cei din judeţele Sibiu, Sălaj, Alba şi Brăila. Din ianuarie 2013, toţi medicii vor fi obligaţi să folosească sistemul de prescriere online.
Reţeta virtuală le dă fiori medicilor
Sandra Alexiu, medic de familie în comuna Jilava de lângă Bucureşti, recunoaşte că a prescris până acum doar două reţete electronice "de probă".
A renunţat rapid când s-a convins cât de greu merge sistemul. "Fie nu funcţionează softul pentru reţeta electronică şi nu mi se recunoaşte semnătura digitală, fie nu merge SIUI- ul şi îmi dă eroare de conexiune. Se mai întâmplă să nu meargă Internetul şi atenţie, eu am două tipuri de conexiuni, deci nu sunt chiar descoperită. Nu mai spun de câte ori cade curentul în mediul rural. În douăzeci de minute, adică timpul alocat pentru o consultaţie, pur şi simplu nu ai cum să scrii o reţetă electronică", atrage atenţia doctorul Alexiu.
În schimb, problemele care existau în farmacii s-au rezolvat. "Majoritatea unităţilor au cititoare de carduri, ceea ce rezolvă problema de compatibilitate dintre softurile farmaciilor şi softul CNAS", adaugă medicul. Reţeta electronică pentru prescrierea medicamentelor a fost introdusă în data de 2 iulie.
7 medicamente pe un formular
Reţeta virtuală este un fişier de tip pdf pe care medicii îl completează cu denumirile medi