România a exportat în primele patru luni din 2012 băuturi şi tutun în sumă de 171,6 milioane euro (747,6 milioane lei), cu 6,78% peste nivelul din perioada similară a anului trecut, conform datelor centralizate de Institutul Naţional de Statistică.
În primele patru luni ale anului trecut, importurile de băuturi şi tutun s-au ridicat la 135,5 milioane euro (590,4 milioane lei), fiind cu 22,5% mai mari faţă de cele din perioada ianuarie-aprilie 2011.
Astfel, din comerţul internaţional cu băuturi şi tutun, România a avut în primele patru luni un excedent de 36,1 milioane euro (157,2 milioane lei), cu 28% mai mic faţă de cel din aceeaşi perioadă a anului trecut.
În sectorul de fabricare a băuturilor lucrau, în aprilie, 18.600 persoane, câştigul salarial mediu net fiind de 1.960 lei, iar în cel al produselor din tutun 1.600 persoane, câştigul salarial mediu net fiind de 3.459 lei.
Producătorii chinezi de vin, îngrijoraţi de importurile din Europa
Un grup reprezentând interesele producătorilor chinezi de vin a cerut Ministerului Comerţului de la Beijing să demareze o investigaţie asupra importurilor de vinuri europene, transmite China Nouă. Directorul Asociaţiei industriei chineze a băuturilor alcoolice, Wang Zuming, susţine că subvenţiile acordate de UE pentru industria vinului îi afectează pe producătorii chinezi şi a cerut Ministerului Comerţului să analizeze impactul creşterii importurilor UE asupra pieţei locale.
În ultimii patru ani, importurile europene de vinuri în China au înregistrat un ritm anul de creştere de 67,71%, iar cota de piaţă a vinurilor europene în China a crescut de la 4,94% la 14,76%. Uniunea Europeană este principala regiune producătoare de vin din lume, cu o producţie anuală de aproximativ 16 milioane tone sau 79% din totalul global. Producătorii europeni de vin consideră că piaţa