Leul a pierdut luni foarte usor teren in fata monedei europene cu toata plafonarea pe care Banca Nationala a instituit-o pentru a treia oara consecutiv a sumelor oferite bancilor prin operatiunile saptamanale de tip repo, la circa 4 miliarde de lei. Prin aceste operatiuni, BNR pune la dispozitia bancilor comerciale fonduri pe termen scurt, exact cat acestea cer, la o dobanda egala cu dobanda de politica monetara. Operatiunile repo sunt tranzactii in cadrul carora BNR cumpara de la institutiile de credit active eligibile pentru tranzactionare, cu angajamentul acestora de a le rascumpara la o data ulterioara si la un pret stabilit la data tranzactiei. BNR are un spatiu redus de manevra: o depreciere a leului i-ar aduce probleme in tintirea inflatiei si in bilanturile bancilor.
Pe termen mediu si lung, deprecierea leului pare greu de evitat in actualele conditii economice. Luni, cotatiile principalelor valute fata de leu au revenit la nivelul de joia trecuta.
Vezi aici online cursul euro/leu pe platforma Bloomberg
In urma cu doua saptamani, BNR tintea insa nu cursul, cat descurajarea unor atacuri speculative pe leu, limitandu-le catorva fonduri de risc lichiditatile cu care acestea se obisnuisera. Limitarea plafonului operatiunilor repo si-a facut efectul, chiar daca pe termen lung deprecierea leului va fi cu greu limitata.
Un articol aparut in Financial Times (necesita abonament - n.red.) confirma atacurile pe leu, notand ca moneda locala a fost tinta unor atacuri speculative in ultimele saptamani, chiar daca nu de amploarea celor din 2008.
In momentul in care banca centrala plafoneaza sumele oferite la repo, reduce cantitatea de lei de pe piata, iar potentialii speculatori nu mai pot mari oferta de lei
Practic, fondurile in cauza investeau in titluri de stat romanesti si jucau pe valuta, miz