Dacă vă îngrăşaţi "cu aer", de vină pot fi problemele cu tiroida, cu genele sau cu anumite pastile. Sursa: SHUTTERSTOCK
Antecedentele de obe zitate în familie şi anumite afecţiuni, precum "glanda leneşă" sau disfuncţiile ovariene, pot avea asupra siluetei acelaşi efect precum consumul de alimente cu multe calorii. Medicii enumeră câteva cauze puţin ştiute ale obezităţii.
1. MOŞTENIREA GENETICĂ
Factorii ereditari contribuie într-o măsură importantă la apariţia obezităţii şi, mai ales, a unor tipuri dismorfice de obezitate (deformări corporale). Studiile au arătat că între 30 şi 50% din variabilitatea rezervoarelor de grăsime este determinată genetic. "Se moşteneşte o anumită predispoziţie, nu obezitatea ca atare. Există, într-adevăr, familii în care mai mulţi membri au probleme cu greutatea. Dar nu se poate spune clar dacă e chiar o problemă genetică, având în vedere că în cadrul unei familii există obiceiuri alimentare asemănătoare", explică medicul genetician Viorica Rădoi.
În ultima decadă s-au mai descoperit 18 markeri genetici care ar putea juca un rol important în apariţia obezităţii. Legătura dintre aceste gene şi îngrăşare este încă studiată.
2.DISFUNCŢIILE ENDOCRINE
Afecţiunea cel mai des incriminată pentru creşterea în greutate este hipotiroidismul sau "glanda leneşă". Aceasta apare atunci când tiroida nu produce suficienţi hormoni care să regleze metabolismul.
Dereglările hormonale îngroaşă talia
"Glanda tiroidă este responsabilă de metabolismul tuturor categoriilor de nutrienţi: glucide, lipide şi proteine. Când activitatea ei e redusă- hipotiroidism- rata metabolismului este scăzută, arderile de calorii sunt lente, iar energia se transformă în grăsimi care se depozitează. Chiar şi disfuncţiile tiroidiene minore pot avea efect de îngrăşare, în contextul sedentarismului", explică expertul în alimentaţie Gheorghe Menci