În timp ce premierul Victor Ponta anunța de la Guvern cifre seci legate de populația cu drept de vot din țară și din străinătate, evitând să spună ce ar trebui să facă judecătorii CCR cu datele respective, la sediul USL liberalul Eugen Nicolăescu trasa indicații pentru Curte. Este o strategie prin care premierul încearcă să își conserve cât se mai poate din capitalul său extern, iar USL să emită totuși mesajele interne pe care le dorește.
Deși Guvernul a indicat Curții numai un număr de 34.600 de persoane care ar trebui radiate din listele electorale, în principal decedați sau cetățeni care și-au pierdut drepturile electorale, la USL calculele arată cu totul altfel. În baza anunțului lui Ponta, vicepreședintele PNL Eugen Nicolăescu a tăiat dintr-un condei trei milioane de români de pe liste, a aplicat regula de trei simplă, a tras linia și a anunțat că judecătorii nu pot ajunge decât la concluzia că referendumul a fost valid. Lui Nicolăescu, contabil ca pregătire, i-a dat că, de fapt, ar fi votat la referendum 53% dintre români.
"Dacă din această cifră - 18,2 milioane de români înscriși pe listele electorale - n.r.) se scade cifra de 3,15 milioane de cetăţeni care nu au acte de identitate pentru că le-au expirat sau le-au pierdut, persoane care au reşedinţa sau domiciliul stabilit în străinătate, persoane cu drepturi electorale interzise, se ajunge la cifra de circa 14,8 - 14,9 milioane de persoane care pot fi înscrise în listele electorale permanente", a triumfat liberalul. "Cu alte cuvinte, ceea ce noi ştiam demult, astăzi se demonstrează - că în listele permanente nu au cum să figureze mai mult de 14,8 - 14,9 milioane de cetăţeni care reprezintă conform hotărârii Curţii Constituţionale, prin adăugire la Legea referendumului, cvorumul necesar pentru a fi considerat că s-a desfăşurat în condiţii corecte, corespunzătoare, legale, referendumul din 29 iulie",