Este indispensabilă o zonă-tampon la graniţa cu Siria, pentru a face faţă afluxului de refugiaţi, a declarat indicat ministrul turc al afacerilor externe, Ahmet Davutoglu.
“Dacă numărul de refugiaţi creşte la 100.000, nu îi putem găzdui în Turcia. Trebuie să-i adăpostim pe teritoriu sirian”, a declarat ministrul turc pentru ziarul Hürriyet. Şeful diplomaţiei turce a sugerat ca ONU să instaleze tabere de refugiaţi “în interiorul graniţelor Siriei” pentru a face faţă afluxului de persoane strămutate.
Ahmet Davutoglu a indicat că Turcia va participa la o reuniune ministerială în Consiliul de Securitate al ONU, ce va fi organizată de Franţa la 30 august, pentru a examina situaţia umanitară în Siria şi în ţările vecine, unde speră că va fi luată o decizie în această problemă, transmite Agerpres. Fluxul de refugiaţi în Turcia s-a intensificat în ultima săptămână, din cauza ofensivei armatei siriene şi a luptelor de la Alep (nordul Siriei), atingând 70.000.
Autorităţile turce au distribuit duminică alimente şi materiale de primă necesitate refugiaţilor de pe teritoriul sirian. Turcia a mai sugerat anterior înfiinţarea unei zone-tampon la frontiera sa cu Siria, însă accelerarea fluxului de refugiaţi îi creează temeri privind o repetare a coşmarului războiului din Golf în 1991, când la frontiera turco-irakiană erau adunaţi 500.000 de kurzi irakieni.
Este indispensabilă o zonă-tampon la graniţa cu Siria, pentru a face faţă afluxului de refugiaţi, a declarat indicat ministrul turc al afacerilor externe, Ahmet Davutoglu.
“Dacă numărul de refugiaţi creşte la 100.000, nu îi putem găzdui în Turcia. Trebuie să-i adăpostim pe teritoriu sirian”, a declarat ministrul turc pentru ziarul Hürriyet. Şeful diplomaţiei turce a sugerat ca ONU să instaleze tabere de refugiaţi “în interiorul graniţelor Siriei” pentru a face faţă afluxului de persoane strămutate. @N