Va decide astăzi Curtea Constituţională trimiterea lui Băsescu în rândul cetăţenilor fără serviciu? Argumentele matematice arată fără nici un dubiu că sunt îndeplinite condiţiile pe care aceeaşi Curte le-a impus pentru demiterea preşedintelui prin referendumul din 29 iulie. Participarea masivă la vot – circa 8,5 milioane de cetăţeni care au dorit cu o majoritate zdrobitoare demiterea lui Băsescu – este o primă realitate care a surprins clasa politică. O lovitură cruntă pentru Băsescu, încrezător în steaua lui, pe care o credea tot sus. Apoi, acest vot masiv a zdruncinat şi raportul de forţe în interiorul Curţii Constituţionale pe care Băsescu avea certitudinea că o controlează. Amânarea deciziei, la câteva zile după consultarea populară, a confirmat că şandramaua băsismului scârţâie rău. Ofensiva externă montată de PPE pentru sprijinirea lui Băsescu s-a lovit de rezistenţa populaţiei, care, prin votul a 7,5 milioane de români, a obligat la reţinere şi pe acest front.
Lupta pentru aducerea cvorumului la dimensiunea corectă, nu prin cifrele lăsate de „coloana a 5-a“ din USL condusă de tandemul Rus-Dobre, a fost cerută de Curtea Constituţională, spre îngrijorarea băsistă. Rănită, gruparea de forţă retrasă în garajul din Comăniţa 9 a dat ordinul de transformare a procurorilor DNA în atacatori kamikaze asupra satelor. Kovesi şi Morar au dat orice ruşine deoparte şi au transformat Parchetul într-o instituţie politică de represiune, aruncându-l în derizoriu pentru mult timp de aici înainte. CSM a devenit, la fel, o slugă servilă a băsismului, acoperindu-se de ridicol şi arătând că independenţa justiţiei este o vorbă fără conţinut în România.
Torpilarea acţiunii Curţii Constituţionale, care a cerut Guvernului actualizarea listelor electorale permanente, şi impunerea unui ritm de galop pentru scurtarea cu 20 de zile a calendarului CC pentru decizia în ca