Numărul speculatorilor activi de pe piaţa Sibex a continuat să fie unul redus la debutul săptămânii. Cei care au tranzacţionat şi-au menţinut atitudinea înregistrată săptămâna trecută, anume prudenţă şi aşteptare. Ca urmare lichiditatea pieţei nu s-a îmbunătăţit. La ora 16.30 numărul contractelor încheiate era de circa 650 cu o valoare de aproape 7 milioane lei. Raportat la evoluţia cotaţiilor, direcţia dominantă de la ora menţionată era una descendentă. Sectorul derivatelor valutare era, după aproape şapte ore de tranzacţionare, singurul în care se înregistra o activitate ceva mai intensă, cu speculaţii pe mai multe cursuri de schimb.
Cu 185 de contracte realizate pe scadenţa septembrie, simbolul euro/yen japonez era cel mai tranzacţionat produs. Participanţii estimau o scădere cu 0,21% a monedei unice, la un curs de 97,86 yeni. Pentru perechea euro/dolar, tranzacţionată în lei, numărul contractelor încheiate era de 104 tot pe scadenţa septembrie. Pentru aceasta, moneda unică pierdea 0,32% faţă de dolar şi era cotată la 1,23 USD. Direcţia descendentă de la Sibex a monedei comune atât faţă de yen cât şi faţă de dolar a urmărit evoluţie de pe pieţele internaţionale. În cadrul acestora euro s-a devalorizat după ce banca centrală din Germania a criticat propunerile ca BCE Banca Centrală Europeană să cumpere obligaţiuni guvernamentale pentru a tempera criza datoriilor din regiune. Raportat la yen, moneda unică s-a devalorizat pe plan extern de la maximul pe şase săptămâni ca efect ale aceleiaşi poziţii a Bundesbank, care a reliefat neînţelegerile privind modalităţile de a pune capăt crizei.
Tot pe piaţa derivatelor valutare se tranzacţiona şi perechea liră sterlină/dolar pe scadenţa septembrie. La ora 16.30 se observau 104 contracte şi o depreciere uşoară de 0,04 % a monedei din Regatul Unit, la un curs de 1,5687 USD/liră. Se mai tranzacţiona şi cursul euro