* Analiştii preconizează o fluctuaţie mai mică a cursului după decizia CCR
Leul s-a depreciat, ieri, în raport cu euro, după patru şedinţe consecutive de apreciere. Moneda naţională a coborât aproape neîntrerupt pe parcursul lunii trecute, precum şi în primele zile ale acestei luni, pe fondul tensiunilor politice. Tendinţa s-a inversat în data de 6 august, când Banca Naţională a României (BNR) a anunţat că limitea-ză sumele cu care împrumută băncile în operaţiunile de tip repo, la şase miliarde lei. Cursul a coborât, în ziua respectivă, la 4,5740 lei/euro, cu mai mult de şapte bani sub valoarea înregistrată în şedinţa anterioară. Scăderea a continuat timp de încă trei şedinţe, euro fiind tranzacţionat, pe 3 august, cu 4,5362 lei. A urmat, apoi, o creştere uşoară, în şedinţa următoare, pentru ca, pe 13 august, când BNR a anunţat o nouă plafonare a sumei oferite la repo, la 5 miliarde lei, cursul să coboare cu aproape un ban, până la 4,5307 lei/euro. Tendinţa descendentă s-a menţinut pe parcursul întregii săptămâni.
Ieri a avut loc a treia limitare consecutivă la repo, Banca Centrală oferind instituţiilor de credit doar 4 miliarde lei, deşi cererea a fost de peste trei ori mai mare. Cu toate acestea, leul nu a mai continuat să se aprecieze în raport cu moneda europeană.
* Aurelian Dochia: BNR este în faţa unui compromis
BNR se află, în prezent, în faţa unui compromis, consideră analistul economic Aurelian Dochia. Politica Băncii Centrale de plafonare a sumelor oferite la repo a stabilizat cursul, însă, în acelaşi timp, riscă să ducă la o creştere semnificativă a dobânzilor, ceea ce ar urma să afecteze finanţarea deficitului bugetar, ne-a explicat domnia sa. "BNR luptă pe două fronturi şi nu poate câştiga pe ambele. Există interes să se arate că volatilitatea cursului de schimb nu este atât de mare, dar, pe de altă parte, dacă dobânzile vor conti