Cauzele întârzierii ciclului menstrual sunt diverse şi nu toate sunt îngrijorătoare. Menstruaţia este un proces fiziologic care poate suferi influenţe negative din partea anumitor factori de mediu sau boli despre care este bine să ne informăm.
Ciclul menstrual normal
Menstruaţia este un proces fiziologic dependent de numeroşi factori aflaţi în interdependenţă: este vorba de axul hipotalamo-hipofizo-ovarian şi de uter. Oricare disfuncţie la unul din aceste niveluri are ca efect dereglarea ciclului menstrual sau chiar amenoreea (absenţa menstruaţiei). Ciclul menstrual normal în mod ideal este de 28 de zile, dar limitele normal acceptate se află între 25-35 zile.
1. Perimenopauza
Perimenopauza este perioada de tranziţie de la vârsta fertilă spre cea de încetare a funcţiei ovariene-menopauza. Încetarea funcţiei ovariene nu este un episod cu instalare bruscă, ci se produce treptat. Cu câţiva ani (2-3 ani) înainte de instalarea menopauzei se observă o modificare a caracteristicilor ciclului menstrual. Lungimea ciclurilor se scurtează, într-o primă etapă, după care intervin alterări în ritmicitatea ciclului menstrual până la lipsa menstruaţiilor. O vârstă medie a debutului perimenopauzei se situează în jurul a 47 de ani.
2. Sindromul ovarelor polichistice
Sindromul ovarelor polichistice asociază în majoritatea cazurilor tulburări ale ciclului menstrual de tip amenoree (absenţa menstruaţiei mai mult de 6 luni) sau oligomenoree (mai puţin de 9 menstruaţii în decursul unui an). De aceea, pentru înlăturarea suspiciunii legate de sindromul ovarelor polichistice, o afecţiune foarte frecventă, se recomandă control ecografic de specialitate.
3. Sarcina
Sarcina este cea mai frecventă cauza de întârziere a ciclului menstrual. Dacă ovulul eliminat a fost fecundat, el se fixează în peretele uterin şi menstruaţia nu mai apare. Pe par