Ca parte a programului de austeritate, guvernul Orban a anunţat că va reduce cu 40% numărul de locuri fără taxă în universităţi. Vor fi la fel de multe pentru profile ca ingineria, dar mai puţine pentru drept sau economie. Totodată studenţii subvenţionaţi se vor angaja prin contract să rămână până la 10 ani în ţară după absolvire. Un grup de studenţi acuză încălcarea libertăţii de mişcare a forţei de muncă în UE şi violarea tratatului de la Lisabona.
Premierul Viktor Orban a declarat că ţara sa are prea mulţi absolvenţi care se bat pentru prea puţine joburi, iar statul trebuie să-şi recupereze investiţiile în educaţia finanţată de stat, împiedicând un exod de creiere în străinătate.
Vestea nu le-a picat bine multor tineri unguri care acum se pregătesc pentru facultate. „A trebuit să aleg sociologia ca a doua opţiune, chiar dacă nu asta vroiam şi nu pentru asta mă pregătisem. Acum sunt forţat să studiez ceva ce nu mă interesează pentru că acum nu vor mai exista pentru drept decât 50 de locuri bugetate în toată ţara”, se plânge Gergo Birtalan, un tânăr care vrea să devină avocat, citat de BBC. Viitorul student care vine dintr-un mic orăşel de lângă Budapesta spune că nu-şi permite să plătească taxă pentru că părinţii nu-l pot susţine financiar. „Cu o diplomă în drept aş putea avea un job bun. Aş plăti taxe şi aş contribui la comunitatea din care fac parte. Toţi vrem să fim cetăţeni buni, dar guvernul ne refuză această şansă”, adaugă Gergo.
Pentru cei care reuşesc să obţină un loc fără taxă, statul impune principiul „cu cât studiezi mai mult, cu atât mai mult trebuie să rămâi în ţară apoi”. Mulţi studenţi acuză faptul că aceasta este o încălcare a principiului libertăţii de mişcare al forţei de muncă în UE. Deja câţiva reprezentanţi ai studenţilor, grupuri de părinţi şi de profesori au adresat o plângere Comisiei Europene, în care acuză