Guvernul Cehiei insistă să majoreze din nou Taxa pe Valoare Adăugată (TVA), măsură care ar putea fi aprobată curând ca lege, pentru a creşte veniturile statului, a cărui economie a intrat recent în recesiune, cu toate că sunt semne că taxele mari afectează deja consumul, scrie The Wall Street Journal.
Majorarea TVA nu este susţinută de Senat, care a votat împotriva măsurii. Deoarece legea s-a întors la Camera Deputaţilor, este necesar ca o majoritate absolută să voteze din nou pentru ca proiectul de lege să fie aprobat, Senatul nefiind nevoit să voteze din nou. Nu doar politicienii s-au opus propunerii Guvernului, ci şi oficialii băncii centrale. Aceştia sunt îngrijoraţi că taxele mai mari pe vânzări vor încetini şi mai mult economia ţării. Oficialii susţin că va fi nevoie de o nouă relaxare a politicii monetare, după ce în iunie rata dobânzii de politică monetară a fost redusă cu 25 de puncte de bază, la 0,5%.
Premierul ceh Petr Necas şi cabinetul său de dreapta au adoptat deja reduceri de cheltuieli, iar în luna ianuarie au majorat una dintre cotele de TVA de la 10% la 14% într-un program de austeritate prin care vrea să limiteze deficitul bugetar de anul viitor la 3% din Produsul Intern Brut. Propunerea de majorare a TVA are în vedere creşterea ambelor cote de impozit cu câte un punct procentual, la 15%, respectiv 21%. Dacă va fi aprobată, legea va intra în vigoare din ianuarie anul viitor. Însă măsura îşi pierde din susţinători din cauza inflaţiei ridicate, scăderii salariilor reale şi a ratei şomajului tot mai mari.
Purtătorul de cuvânt al Ministerului de Finanţe, Jakub Haas, a afirmat că orice creştere a poverii fiscale descurajează consumul şi afacerile pe termen scurt, însă a adăugat că rezultatul majorării TVA se observă în costurile scăzute de finanţare ale datoriei publice, iar pe termen lung finanţele publice vor deveni mai susten