Cele două zile de sărbătoare pregătite weekendul trecut de Primăria Roşia, în parteneriat cu de Centrul pentru Arii Protejate şi Dezvoltare Durabilă (CAPDD) Bihor, s-au dovedit a fi mai mult decât promitea sloganul "Cultură şi aventură".
Mii de turişti care s-au perindat la serbarea câmpenească au avut parte de un spectacol pe toate gusturile: aventuri în subteran şi pe coarda de alpinism, bucate tradiţionale, muzică folk, muzică veche, momente umoristice şi nelipsita muzică populară.
Splendoarea Apusenilor
Evenimentele de sâmbătă au fost consacrate "Zilei Munţilor Pădurea Craiului" şi au debutat cu deschiderea oficială a Peşterii cu cristale - Farcu, amenajată într-o veche galerie de mină pe ai cărei pereţi apa şi calcarul au creat "diamante" de un alb pur şi strălucitor.
În măruntaiele muntelui, la peste 60 de metri adâncime, vizitatorii au pătruns în lumea cristalelor minerale. O localnică din Lazuri de Roşia a fost atât de impresionată de frumuseţea Peşterii Farcu încât a exclamat: "E o minune de la Dumnezeu!".
Includerea în circuitul turistic a Peşterii Farcu, până nu demult vandalizată de hoţii de flori de mină, a fost posibilă datorită proiectului iniţiat de CAPDD Bihor - "Metode inovative de valorificare a capitalului natural în situl Natura 2000, Defileul Crişului Repede - Pădurea Craiului". Proiectul, în valoare de 267.270 lei, are ca obiective principale conservarea biodiversităţii şi punerea în valoare a capitalul natural al zonei, prin utilizarea resurselor naturale existente şi este finanţat de Programul Naţiunilor Unite pentru Dezvoltare - Fondul Global pentru Mediu.
La inaugurarea Peşterii Farcu au fost prezenţi, alături de primarul din Roşia, Florian Bonca, Viorel Lascu - preşedintele Federaţiei Române de Speologie, Moise Iagăr - preşedintele Asociaţiei Peşterilor Turistice din România şi coordonatorul de proiect