Cercetatorii australieni au facut o descoperire care poate schimba teoria despre istoria universului si darama ipoteza Big Bang, cea acceptata ca geneza a tot ce exista.
Un articol publicat recent intr-o revista de fizica din SUA arata ca este posibil ca in spatiu sa fie vizibile anumite "crapaturi" care sa sustina "teoria grafurilor cuantice", scrie news.com.au. Aceasta este considerata in prezent "sfantul gral" al fizicii, fara a fi dovedita de experimente.
Big Bang-ul trebuie rescris?
Specialistii de la Universitatea din Melbourne si RMIT sustin ca ar trebui sa ne gandim la inceputul universului ca la racirea apei in gheata, si nu in felul traditional care implica Big Bang-ul.
"Ganditi-va la universul initial ca fiind un lichid", spune fizicianul James Quach. Apoi, cu cat se raceste mai mult, universul "se cristalizeaza". Analogia cu apa este folosita deoarece apa nu are forma. Acesta afirma ca, la inceput, nu exista spatiu deoarece nu exista o forma.
Cercetarile specialistilor fac parte dintr-un curent de gandire care a aparut recent. Conform acestuia, spatiul este alcatuit din unitati indivizibile ca atomii, care pot fi comparati cu pixelii ce alcatuiesc imaginea de pe un monitor.
Din acest punct de vedere, teoria Big Bang trebuie rescrisa. Pentru a face acest lucru, noua teorie propusa trebuie dovedita prin experimente. Specialistii spun ca Big Bang-ul nu este posibil din punct de vedere fizic si matematic. Daca aceste "crapaturi" din grafurile cuantice exista, atunci ele pot distorsiona sau reflecta lumina. Fenomenul ar trebui sa fie vizibil cu ajutorul telescoapelor.
Cercetatorii australieni au facut o descoperire care poate schimba teoria despre istoria universului si darama ipoteza Big Bang, cea acceptata ca geneza a tot ce exista.
Un articol publicat recent